péntek, április 30, 2010

3 hónapos Zsófi baba

Bizony,telik az idő, Zsófi babánk 3 hónapos lett. Továbbra is a nővérkéi szeme fénye, mindig ölre mennek, épp ki simogassa,ki üljön mellé, kinek a kezébe legyen stb. Különösen Blanka igényli a Zsófival való kontaktust, hiszen ő napközben ovizik, kevesebb időt tölt vele.
Féltékenységnek egyelőre nyoma sincs, bár még Zsófi nem zavar sok vizet. Meglátjuk mi lesz, ha már nem csak egy helyben fekszik a kiscsaj.

Zsófika is hasonló lelkesedéssel viseltetik a tesói iránt, bármikor meglátja őket, hatalmas mosoly jelenik meg az arcán, és mindig őket követi a tekintetével.

És hogy miket is tud a kis 3 hónaposunk?

Az éjszakát még nem alussza át, sőt. Kb 2-szer, 3szor tuti táplálkozik, de szokás szerint rögtön visszaalszik. Általában napközben 2szer, 3szor alszik nagyobbat, de napirendje még nincs, mivel Borika és Blanka programjaihoz kell, hogy alkalmazkodjon. Ez eddig simán működött.

Hason utál lenni, pedig most sűrűbben kéne hasra tenni a doktor néni szerint, mert amennyire eddig ügyesen tartotta a fejét, most lustul a Drága. Ha a Kismama hara teszi, nagyon dühös lesz és éktelen sírásba kezd. Háton viszont szeret nézelődni, a játszóállványáról lógó dolgoknak magyarázni.

Kézben is imád lenni, kedvenc póza a "tigris a fán póz". Mint utólag megtudták Kispapáék a leendő Keresztmamától, ez annak a póznak a neve, mikor Zsófi a Kispapa vagy Kismama karján fekszik hason, és néz a világba. Ez a póz bármikor jöhet, és a sírás abbamarad.

Egyébként egyáltalán nem sírós, kivárja mindig a sorát.

Szopizni továbbra is imád, elég rendszertelenül, igény szerint teszi ezt, és nagyon boldog vele.

Hízni már nem hízik hatalmas mennyiségeket, most kb.5700 g a súlya.

A héten szokott rá az ujjszopásra, de kizárólag csak a bal hüvelykujját szopizza. Ki tudja lehet hogy ő is balkezes lesz, mint a szülei.

kedd, április 27, 2010

Cumizás















KisBlanka ugye nagy ujjszopizóvá vált már hat hetes korában. Cumit nem adtak neki Kispapáék, így kezdetben a hüvelykujját használta eme nemes célra, majd átváltott a gyűrüs és a középső ujjának egyszerre való szopizására, amit azóta is lelkesen alkalmaz. Igaz, főleg csak akkor ha álmos, és nyűgös.

Borika esetében már óvatosabbak voltak Kispapáék, így mikor kiderült hogy nagyon cicifüggő, és szinte egész nap azon lógna, előkerült a híres cumi. És Borika rákapott, talán túlságosan is. Nemcsak alváskor használja, hanem ha rajta múlna, egész nap a szájában lógna. Úgy beszél, úgy énekel, úgy játszik. Nem lesz könnyű menet a leszoktatás, pedig ez az oviba menés egyik feltétele.

Zsófit nem akarták predesztinálni Kispapáék, így cumit nem adtak neki, és úgy tűnt, nem is igényel semmi pótlást. Hisz igény szerint szopizik, és jó sokszor. De úgy tűnik, mégsem elég ez neki, mert kb. 3 napja megtalálta a hüvelykujját, és rákapott

Könyvfesztivál, szülinap



















Zsúfolt hétvégének néztek Kispapáék elébe, jó sok program ígérkezett a kiscsaládnak.

A szombat délelőtt a közös játszás, rendrakás, főzés és takarítás jegyében telt. Az utóbbiban a kiscsajok kivették részüket: lelkesen törölgettek, Borika porszívózott, lassan kezdik hasznukat is venni Kispapáék. Egy darabig még maradhatnak...

A délutáni alvás után a Könyvfesztivál felé vette az irányt a család, ahol Rita nagymamával kiegészülve a kiscsajszik játszótereztek,játszóházaztak, halakat nézegettek a mamával, míg Kispapa kicsit dolgozott. Miután Kispapa is csatlakozott a brigádhoz, egy kis kolbászevésre is jutott idő, majd jó későn hazatért a család.

Vasárnap Kispesten volt buli, ugyanis Kismama egyik tesója betöltötte 4. X-et, valamint az egyik unokaöcsi, Sándor (alias Andris) 13 éves lett, és ennek örömére összegyűlt a nagy család. A közel 20 kg-ós malac negyedének, és számos finom tortának az elfogyasztása után a kiscsajszik unokatesóztak, homokoztak, motoroztak, rohangásztak, a felnőttek pedig kicsit ejtőztek. Zsófika mindig más kezében volt, így Kispapa és Kismama is tudtak kicsit lazítani. Kispapa focizott egyet a büdösbogarakkal, jól megverte őket Sándorral (alias Andris), majd este, elég későn a kicsi kocsi elindult hazafele.

péntek, április 23, 2010

Ovi nézőben Borival

Habár Borika már rutinos ovibajáró, mivel gyakran ő is csatlakozik Kismamához vagy Kispapához, mikor viszik vagy hozzák Blankát, de az ovinéző nyílt nap azért neki is dukál. Így tehát csütörtökön, éppúgy mint 1 éve Blankával, felkerekedett a kiscsalád, hogy Borinak is megmutassák az ovit. Még Kispapa is tudott egy kis ideig csatlakozni, hogy meglegyen a fíling.

Miután Blanka bement a saját termébe, Kispapa,Kismama és Zsófika lelkesen mutogatták Borinak a többi termet, az udvart. Sőt az egyik teremben még játszani is lehetett az ovis játékokkal. Borika a maga visszafogott módján nézelődött, majd tök jól eljátszott a babakonyhában,talált egy Noddys könyvet, végül hátul csatlakozott egy 4 éves kiscsákóhoz, és vonatokat raktak össze. Sőt, Borika annyira profin nyomta a sín szerelést, hogy ő mutatta meg a kisfiúnak, hogyan is kell.

Közben Kismamáék néha bekukkantottak Blankához, mivel az ő termük is egy ideig nyitva volt a látogatók számára. Aztán egyszercsak meglátták, hogy Blanka szeméből potyogott a könny. Szegényke nem nagyon értette, Kispapáék miért vannak még ott, és hogy ő miért nem csatlakozhat. De Móni néni hamar megvigasztalta, Kismamáék pedig lassan hazafele vették az irányt, mert Borika elég gyorsan megunta azért a nézelődést.

Mindenesetre azt megtudták Kispapáék, hogy Borika valószínűleg dec. 1-jén kezdheti meg ovis pályafutását. Addig azonban még sok feladat vár rá: szobatisztaság és cumi leszokás.

kedd, április 20, 2010

Hétvége és ami mögötte van

Rég volt már olyan, mint ezen a hétvégén, hisz Kispapék kemény másfél napig egy gyermekesek voltak. A nagycsajszik ugyanis ideiglenes megőrzésre, na és egy kis kényeztetésre át lettek deportálva Edit nagymamához és Gyuri nagypapához. A csajszik jól érezték magukat, sokat "buliztak", sokáig fent maradhattak, cukrászdáztak, sétáltak, játszótereztek, unokatesóztak, feltöltődtek.

Kispapáék ezalatt hellyel közzel kicsit többet aludtak, mint szoktak, bár Zsófika azért hozta az éjjel 2-3-szor kelős formáját...Péntek este egy kis dvdzére, szombaton egy nagyobb lélegzetvételű bevásárlásra, és még egy kis könnyű esti sétára és vacsira is futotta a szülőknek, mielőtt vasárnap hajnalban visszakapták a csajszikat.

Vasárnap reggel, immár kiegészülve, a kicsi család Esztergom felé vette az irányt, Zsófi baba leendő keresztszüleihez, a Suzuki family-hez, ahol finom ebéd és jó sok játék várta a kiscsajokat. Suzuki Andris és Nóri nagyon lovagiasan megosztotta a játékokat a csajszikkal, akik boldogan merültek el az autók és vonatok világában. Ebéd után csak a kicsik aludtak, Blanka és Andris pedig boldogan hagyták ott a hálóban, az őket altató és közben elalvó Suzuki apukát, és randalíroztak tovább a nappaliban.

Délután még egy kis játszóterezés és motorozás is belefért, mielőtt Budapest felé vette az irányt a kicsi kocsi.

Elmaradt piliscsabai képek by Kisábel mamája










hétfő, április 12, 2010

Piliscsaba, Nyávogó cica és az egerek

A hétvége több programot is rejtegetett a Kispapa családnak.

Szombaton az ex-szomszédék, kisÁbelék vendégszeretetét élvezték Piliscsabán. Nagy volt a pörgés, ugyanis kisÁbel családja épp aznap bővült egy új családtaggal, egy nagyon pici 4-5 hetes kiscicával, akit Ábel papa épp akkor hozott haza, mikor Kispapáék is érkeztek. A csajszik nagyon rápörögtek a cicára, akit Blanka el is nevezett Nyávogó Cicának. Ugyanis neve még nincs.

Volt nagy homokozás a kertben, cross country motorozás a kis dombról, focizás, nagy kajálás, majd este 6 körül hazafele vette az utat a kék autó.

Zsófika is élvezte a vendégséget, bár ő ideje nagy részét főleg alvással töltötte, vagy a mamája pocakján, kendőben, vagy babakocsiban.

Vasárnap pedig nagy nap volt kisBlanka életében: Rita nagymamával és Kispapával ellátogattak a Bábszínházba, ahol megnézték a Minden egér szereti a sajtot c. remekművet. A kiscsajszi nagyon élvezte a darabot, bár Kispapa szorgalmasan kommentálta az eseményeket neki, hogy biztosan megértse a fejleményeket.

Borika és Zsófika pedig ezalatt a Kismamával buliztak otthon.

Zsófika tűnik egyébként a legfrontérzékenyebb gyermeknek a 3 csajszi közül, mert az elmúlt 2 napban szegényke igencsak sokat nyűglődött. Napközben kb. csak 1 órát aludt, a többit sirogatással töltötte, illetve a Kismama cicijén lógott kb. minden fél órában. Csak ott nyugodott meg. Na meg időnként a kendőben is el- el szundított.

Szóval jöhetne már a meleg, és kevésbé frontos idő.

hétfő, április 05, 2010

Húsvét, és ami mögötte van

A hétvégén Kispapa kiscsajsziaihoz is megérkezett az a bizonyos Nyuszi.

Pénteken már megkezdődtek az előkészületek, Kismama és a kiscsajok tojást festettek, főtt a finom sonka, Kismama kalácsot sütött, nagy volt a várakozás. Végül Kispapáéknál a hagyományoktól eltérően, szombat este pakolta le a Nyuszi a puttonyát. Vagy tojását. Vagy kosarát. Egy nyúl mivel jár???

A kiscsajok nagy izgalommal rontottak be a nagy szobába, hogy megkeressék az eldugott ajándékokat, bár Borika megijedt kissé. Ő valószínű egy nagy igazi nyúlra számított - mint amilyen a Donnie Darkóban volt - akitől ő fél, ezért közölte, hogy inkább a Jézuska jöjjön, ne a nyuszi. De aztán megbékélt, és mivel Nyúlnak se híre, se hamva nem volt a szobában, boldogan bontotta ki a csokitojásokat.

Vasárnap már igazi bulinak indult, KisBlanka interpretálása szerint. Ugyanis összegyűlt a nem éppen kis család Gyuri nagypapa és Edit nagymama új rezidenciáján. Ott volt mind a 9 unoka, Kismama tesói és csatolt részeik. Volt nagy nyuszizás, falatozás, játszóterezés, kisebb pankráció az unokatesókkal. (Marci még mindig belefér fejjel lefelé a WC-be, Máté és Andris szépen ki tudnak repülni a hintából, Fábinak menő az öltönye, Ádi és Blanka pár hónapon belül teljesen szét fogja ugrálni jamamáék ágyát, Levi pedig kommandózásban mutat fejlődést.) A csajszik későn kerültek ágyba, de a 3 csajszi közül csak Blanka gondolta úgy, hogy ez tovább alvást jelent. Borika és Zsófika hozták a szokásos többször ébredős, korán kelős formájukat.

A hétfő nagy napnak bizonyult a csajszik életében, hiszen locsolókat vártak.
Elsőként meg is érkezett K. Ábel (kiskorú) és apukája, igazi harci díszben, fehér ingben, kis kosárral. Ábel, miután apukájától megkapta szükséges bátorság golyókat, ügyesen szavalt, és még ügyesebben locsolt. Kispapa mind a 4 csajsziját. Így,ahogy meg is érdemelte, hamarosan meg is kapta a piros tojást. Sőt, Blanka és Bori még rajzoltak is Neki. Azért volt egy kis félsz a csajokban, de valamelyest leküzdötték.

Ábelék távozása után hamarosan megérkezett 5 büdösbogár unokatesó, Zoli és Attila nagybácsik és Gyuri nagypapa, és 5 perc alatt felfordult a lakás. De sebaj,a kiscsávók lelkesen locsoltak, a csajszik sikoltoztak, majd továbbállt a kompánia.

A délutáni alvás után Rita nagymamához vette az irányt a kiscsalád, ahol ott volt Edit nagynéni, Balázs nagybácsi, és Józsi nagypapa is, aki szintén meglocsolta a csajokat. Természetesen oda is érkezett a Nyuszi. A Bojika ráindult jamama nyakláncaira, Blanka a megvadult óriásmaci elől menekült, míg Zsófika leginkább húzta lóbőrt.

szombat, április 03, 2010

Oltás és 2.hóforduló

Zsófi babánk a héten betöltötte 2. hónapját, és ennek örömére meg is kapta az első oltásait, 2-őt is kapott mindkét combjába. Oltás előtt, után megkapott minden homeopátiás kivezető bogyót, így remélhetőleg nem lesz probléma.

Egyébként az oltások nem viselték meg nagyon, de persze, ahogy lennie kell, másnapra az orra el kezdett folyni újra, és ismét náthás a drága. Nem meglepő, hisz Blanka megint hazahozott valami kis cuccot az oviból, amit most kivételesen a Kismama is elkapott, így nagy közös taknyolózás van Kispapáék családjában.Újra.
Az orrszívó porszívó ismét üzemel, valamint a spéci- kórház óta beszerzett- inhalátor is, így remélhetőleg most megússzák Kispapáék a kórházazást.

Na de lássuk, mit is tud a mi 2 hónaposunk:

A fejét továbbra is nagyon szépen tartja, kinyomja magát hason, és hosszasan nézelődik.
Nagyon kiváncsi, ha meghallja valamelyik tesójának a hangját, rögtön tekergeti, forgatja a kis fejét ide oda, csak hogy lássa őket.
Nagyokat vigyorog, a legnagyobb mosolyokat természetesen a nővérkék kapják, na jó, meg a Kismama.
Időnként már gügyög, magyaráz, ő is nagy dumás lesz, már most látszik.
Rengeteget szopizik, eléggé igényszerint, van, hogy kibír 5-6 órát (főleg éjjel), de akkor utána óránként kéri a cicit. Jelenleg 5200 g a súlya.
Hosszasan nézelősik, már felfedezte a pihenőszéke felett lógó macikat, és nekik is előszeretettel magyaráz.
Ő is szellemekkel suttog, mint anno Borika is. Kispapáék elég sokszor tapasztalják, hogy néz a nagy semmibe, és nagyokat mosolyog és gügyög. Hogy kinek,azt nem árulja el.
Nappal már egyre többet van ébren, általában a délután az aktív szakasza, akkor már nem nagyon alszik.
Még nem alussza át az éjszakákat, amik elég hektikusak: van, hogy 5-6 órát lehúz,de van, hogy 2-3 óránként kel.
A Kismama a héten minden kötelező vizsgálatot megejtett Zsófi babánál, kiderült, tökéletes a hallása, és a csípője is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...