hétfő, augusztus 30, 2010

Zsófika 7 hónapos



Hármaska a mai hidegfrontos napon betöltötte 7. hónapját, amit olyan éjszakával ünnepelt, amilyet születése óta még nem produkált. És nem pozitív értelemben.

Kb. hajnali 1-től hangos sírásba kezdett, mintha nagyon fájt volna neki valami, és onnantól kezdve csak akkor nem sírt, ha cici volt a szájában. Így Kispapáék magukhoz vették, és közöttük szopizta át az éjszakát. Ha épp elaludt, akkor egy óra múlva kétségbeesetten felsírt újra, és csak cicin nyugodott meg.

Mivel még nincs foga, lehet, hogy ez kavart be, vagy a hidegfront, mindenesetre Kispapáék remélik, a mai éjszaka pihentetőbb lesz. A remény hal meg. Utoljára.

No de miket is tud a kis 7 hónapos (ha éppen nem alszik):

Hossz- és súlyméretről egyelőre nincsenek adatok, de kb. 8 kg lehet. Most épp kicsit náthás, és ő is hasonlóképp utálja az orrszívót, mint nővérkéi. Profin kúszik, ha akar, de inkább négykézláb állásból veti magát előre, úgy közlekedik. Már nagyon akar mászni, állandóan emelgeti fel a kezét, csak még előre nem rakja.

Szeret(ne) üldögélni, de egyedül még nem nagyon tud.

Mindent fog, mindenért nyúl (néha pacsit is ad), minden érdekes, ami nem az övé. Kedvence az újságtépés, a papírevés. Szófaló, kedvence a Kispapa újságja.

Dumálgat, kedvenc szava: "adjá" - már most kezdi a követelőzést.

Nagyon szeret a nővérkéi közelében lenni, hangosan nevet rajtuk.

Még mindig nagyon sokat szopizik, napi egyszer kap gyümölcsöt, a Kismama a héten készül a zöldségek bevezetésére. "Hát így állunk." És reméljük ma alszunk.

vasárnap, augusztus 29, 2010

Nyárbúcsú, Vác, palotanapok

Pénteken Kispapáék kilátogattak Tóalmásra, hogy ott nyaraló kiscsajaikat begyűjtsék. A csajok jól elvoltak Ádival, mindenki megúszta maradandó sérülés nélkül az ott eltöltött hetet. Szombat reggel a kicsi kocsi felpakolva a kiscsajszik összes ruhájával, játékával Vác felé vette az irányt. A csajok jól bírták az utat, és Vácott egy szép napot töltöttek el Edit nagynéniék birodalmában, a nagyszülők kíséretében. Ráadásul Miksa kutya nélkül, aki elkóborolt, és többet nem is jön vissza. No ennek a csajszik kifejezetten örültek, mostanában ugyanis kutya para - is - van. Kaja, torta, némi buli, kis alvás, aztán tipli haza.

Este aztán hazaérve Kispapáék otthonába nagy volt az öröm a rég nem látott játékok miatt, így elég későn sikerült a csajsziknak ágyba kerülni.

Vasárnap a híres Palotanegyed fesztivál keretében megrendezett gyermekprogramokra látogattak el Kispapáék: volt báb előadás, nemezelés, anyag-baba készítés, gyöngyfűzés. Közben a fél ovival sikerült összefutni, ami talán jó lelki készülés volt Blankának, aki hétfőn ismét munkába állt.

csütörtök, augusztus 26, 2010

szerda, augusztus 25, 2010

Bori, fagyi, jel

A mai nap nagy volt a nyaraló Borika életében. Ma volt ugyanis a beiratkozás, a nyár utolsó napsugarait a nagyszülőkkel élvező csajszit Kispapa képviselte az oviban. Olyannyira jól, hogy teljesítve a feladatot - ovis jelnek a fagyit választani -, Kispapa büszkén - és gyorsan - távozott a síró ovisok és kétségbeesett szülők köréből.

Szóval Borika fagyi lesz, és a maci csoportba fog járni.

És hogy miért fagyi?

Mikor még Zsófi baba a pocakban volt, Borika egyszer elkísérte a mamáját az őket világra segítő doktorbácsihoz, akinek - minő véletlen - a kislánya szintén Bori névre hallgat. Legalábbis így hívják. A doktorbácsi beszédbe elegyedvén Kispapáék Borikájával, elmesélte neki, hogy az ő Borija már nagy ovis, és a jele a fagyi. Habár Borika akkor még két éves sem volt, de kis fejében a fagyi jel és a Bori név azonnal összekapcsolódott örökre. Azóta szerinte minden Borinak fagyi a jele. Így természetesen ezt kérte ő is.

Feladat kipipálva, jöhetnek az újabb kihívások. Fagyik, jelek, Borik. De csak holnap.

kedd, augusztus 24, 2010

Zsófika és Chaplin

Hogy Chaplin mikor szembesült azzal, hogy a kisgyermekek is ugyan annyira szeretik a retkes cipőket, gombás papucsokat, a sokat tudó Kispapa sem tudja megmondani. De tény, Zsófika hasonlóképpen odavan a lábbelikért, mint a nagy ős volt az Aranylázban.

Zsófi ugyebár nagy kúszó-mászó, úgyhogy amikor a padlón van - na nem testileg, lelkileg -, és meglát egy papucsot, cipőt, egyből abba az irányba indul, és ha ő úgy dönt, el is éri a célpontot. Lehet az útjában fél tucat babajáték, ő elszántan tör a lábbelik irányába. És ha már ott van, rágcsálja, szopogatja, ha Kispapáék nem érnek oda időben.

vasárnap, augusztus 22, 2010

Hosszú lépés

Kispapáék csütörtök este visszakapták a nagy csajszikat, épségben, szépen lebarnulva, élményekkel telve. Bojika és Blanka nem sokáig élvezhették az otthon örömét, mert pénteken, Magyarország szülinapján, ahogy kisBlanka értelmezte aug.20-át, Esztergom felé vette az irányt a kiscsalád, Zsófi baba keresztszüleihez.

A tervezett 10-es érkezés helyett délre sikerült is odaérni, és az ezer csomag közül persze Zsófika kisbőröndjét sikerült otthon hagyni három napi ruhatárával teli. Szegény harmadik gyerek...

Na de szerencsére Nóri baba ruhatárából sikerült pár darabot kölcsönözni, így a probléma megoldódott.

A délutáni csendes-pihi után irány a Főtér, majd egy Duna parti játszótér kis fagyizással egybekötve. A hangulatot csak a parlagfű árnyékolta be, ami eléggé megkeserítette az anyukák helyzetét. Az esti altatás simám ment, bár Kismama elég sokat ingázott éjszaka, de azért a csajok hellyel-közzel elég jól aludtak az "idegen" helyen.

Szombaton az anyukák egy kis vonatozásra indultak a gyerekekkel Esztergom városában, ami átvitte őket még Párkányba is, ahonnan megcsodálhatták a Bazilikát a távolból. A csajszik nagyon élvezték, lelkesen utánozták a vonat hangját. Ezalatt az apukák Zsófi baba álmát őrizték a kis utcák hűsítő árnyékában. Ezután Vár és a Kupola meghódítása volt a cél. Előbbiben még részt vett Nóri, Bori és Zsófi, de ők azért gyorsan kifáradtak, így az anyukákkal haza fele vették az irányt.

A kupola megmászása Andrisra, Blankára és természetesen az apukákra várt. Az akció sikeres volt, mindenki szerencsésen fel- és lejutott, és még a hazafele sétáló mamáknak és kistesóknak is sikerült integetni a magasból. Blanka és Andris felfelé simán felkutyagoltak, lefelé a csigalépcsők már igencsak meredeknek bizonyultak, így kezükben gyermekeikkel a kezükben a papák izzadtak keményen.

Utána a Blanka még nagy bátran a vár udvarán - ahol némi múltidézés zajlott lovaglással, íjazással, ostorcsattogtatással, stb. - egy vadászgörény is megsimogatott.

Bori és Andris között ismét fellángolt a régi tűz. Bori, aki idegen helyen többnyire fél a fürdéstől és a kádtól, itt Andrissal simán lubickolt. A 4,5 éves Andris pedig igazi ovishoz méltóan mutatta ki vonzalmát. Csak Borit figyelte, és bármivel játszott a csajszi, azt rögtön elvette tőle, mindig a nyomában volt, a közelében, és folyton csekkolta. Bezzeg Blanka teljesen hidegen hagyta olyan szempontból, hogy ő szinte mindennel játszhatott, jól elhaverkodtak.

Egy jobb szombat éjszaka után vasárnap a kiscsalád Tóalmás felé vette az irányt, olyan dél körül meg is érkezett a kicsi kocsi a helyszínre. Persze a csajok az utolsó 1 órában aludtak csak el, így kicsit nyögve nyelősen telt a délután. Végül megérkezett Ádiboy is, aki hozott 2 úszószemüveget ajándékba a csajoknak, ami kicsit jobb kedvre derítette Blankát, aki épp könnyes búcsút váltott Kispapáétól.

vasárnap, augusztus 15, 2010

Mínusz 2

Kispapáék átmenetileg ugyan, de ismét egygyermekes családdá változtak. Mivel Kismamának akadt egy kisebb munkája 2 hétig, Kispapa pedig szintén húzza az igát, a nagy csajszik Edit nagymamáék vendégszeretetére lettek bízva a híres tóalmási rezidencián.

Ma vitték ki őket drága szüleik, és megtörtént a melegváltás: a nagy csávó unokák hazaindultak, és jött a következő turnus, a kiscsajszik személyében.

A szokásos pörgés miatt a csajszik nem is aludtak délután, medencéztek-Borikának sikerült kicsit alámerülnie is, de szerencséje drága édesanyja még időben elkapta - rohangáltak, bringáztak stb., és késő délután mosolyogva, kissé megfáradva intettek búcsút kis húguknak és pótolhatatlan, nagyszerű szüleiknek.

A hosszú hétvégére azért ismét összeáll majd a family.

Zsófika most kedvére kúszhat-mászhat, élvezheti szülei teljes figyelmét, sőt, még a Papa munkahelyére belátogathat majd, mikor Kismama dolgozik egy kicsit. Egyébként most volt az első próbálkozás, hogy 4 óránál többet is van édesanyja nélkül a csajszi.

Kismama kicsit aggódott is, mert Zsófi elég igény szerint szopizik, napjában van, hogy 10-szer is, cumisüvegből nem fogadja el a lefejt tejet. De végül is a kölespéppel dúsított gyümi kicsit enyhítette a mama hiányát a csajszinál, aki az esti etetésre már haza is ér.

csütörtök, augusztus 12, 2010

Zsófi baba kommandózik

Bizony, a fejlődés töretlen, Zsófi baba hathónaposan megkezdte első igazi helyváltoztató mozgását.

Hátarafele már profin tolatott, ide-oda forgott, "kutyázott" is lelkesen, sőt, már szinte híd állásba nyomta fel magát, kezét, lábát kinyújtva tornázta fel magát, de a mai nap pláne nagy pillanat volt az életében: kúszni kezdett.

Kismama éppen Borit altatta a gyerekszobában, Blanka Kispapáék szobájában sziesztázott, Zsófika pedig a nagyszobában a szőnyegen játszódott. Egyszer csak Kismama megpillantotta Zsófit, aki bekukucskált vigyorogva a gyerekszobába. Ez viszont csak úgy jöhetett létre, hogy bizony, a szőnyegről valahogy elkúszott a gyerekszoba ajtajához. Persze még nem a tökéletes váltott kéz-láb mozdulattal, sokkal inkább kis gyűrűsféreg mozgással, a popsiját felnyomva löki magát előre.

Zsófika nagyon boldog, kitárult neki a világ.

Blankáék játékai pedig veszélyesen elérhetővé váltak számára.

vasárnap, augusztus 08, 2010

Tóalmás final

A szerda-csütörtök a semmittevéssel telt, már ha lehet ilyet mondani három drága gyermek mellett. A csajszik szinte egész nap a kertben nyomultak, délutánonként szerencsére nagyjából egyszerre aludt mind a három jótét lélek, így néha Kispapa és Kismama is tudott pihenni. Egész kicsit.

Alvás után általában fagyizás, és séta következett, utóbbi nagy része főleg az ugató kutyák miatti rettegésben telt. Persze bármikor Blanka nyávogott, Bori is rögtön elkezdte. Borika mostanában Blanka szinte minden mondatát, ötletét, tettét ismétli. Nagy részben a rosszaságokat is.

Azért persze sportolás is akadt, mert a csajok sokat bringáztak is. Blanka még mindig a pótkerekessel nyomta, Borika pedig ügyesen megtanult közlekedni a futó bicajával. Nála valószínű ki is marad a pótkerekes korszak, és a Jézuskától már meg is lett rendelve a komoly, kétkerekes bringa.

Pénteken reggel Rita nagymama érkezett látogatóba Budapestről. A szokásos kerti program délelőtt kibővült békagyűjtéssel. Az esőzés miatt a kertben megszaporodtak a nagyon pici békák, amikre csajszik nagyon ráindultak. Így Kispapával fogtak párat, és lakást készítettek nekik kis üvegben, levelekkel, homokkal, másnap reggel legyet kaptak zabrálni. A csajszik nagyon lelkesek, mindennap csekkolják őket, bár Borika néha jól megrázza az üveget. De még élnek. Legalábbis szombaton este még éltek…

Finom ebéd után a csajok aludni tértek, Kispapáék pedig Rita nagymamával vitatták meg az élt nagy dolgait, és még egy kis ping-pongozás is belefért. Délután a legnagyobb esőben indult vissza Rita nagymama busza, ahova Kismama és Borika ki is kísérte, mivel Bori külön kérése volt, hogy kedvenc ruhadarabjában, a gumicsizmában ugrálhasson pocsolyából pocsolyába.

Szombaton kis közös családi vásárlás egy közeli híres sportáruházban. Borika búsisakot (bukósisak), kis Blanka tornacipőt kapott a következő tanévre. Persze az intézmény 99 féle labdájából Borika kipróbált 98-t. Az utolsót Kispapa nem tudta kihalászni a polcok mögül. A szabadtéren még egy kis ugrálás is belefért a trambulinokon, csak az íze kedvéért.

Vasárnap pedig megérkezett Edit nagymama, Gyuri nagypapa, magukkal hozták a bécsi büdös bogarakat, Fábit és Levit. Majd kijött Attila és Anna is, mind a négy büdös bogárral. A család megünnepelte a szülinapos Mátét és Gyuri nagypapát, valamint a névnapos Kismamát, majd délután Kispapáék átadták a stafétabotot nagymamáéknak és a büdös bogaraknak, és kiscsajaikkal hazafelé vették az irányt.

Képek később.

szerda, augusztus 04, 2010

Tóalmás újra

Kispapáék időközben megkezdték nyaralásuk második felvonását Tóalmás cityben.

Már szombaton sikerült megérkezni egy nagyobb bevásárlás után, mikor is Kispapa és Kismama becsülettel elosztották maguk között gyermekeiket, és az intézni valókat. Így Blanka és Zsófi Kismamával, Bori pedig Kispapával tartott. Majd felpörgött a motor, zöldre váltott a lámpa, nem sokkal később fékcsikorgással Kispapa befarolt a kapun.

Nagy volt az öröm, hisz ott volt Ádiboy és tesói, szám szerint a három büdös bogár, Andris, Máté, Marci, valamint Kismama tesója és asszonykája. Blanka és Ádi rögtön eltűntek a játszószobában, majd a homokozóban, Kispapa olykor megkergette Őket, ők pedig elrejtőztek a gallyakból épített bunkiban. Kispapa fennálló szabadidejében ping-pingpongban, jó kis forgóban alázta a büdös bogarakat, majd dekázásban mutatta meg nagyszerű tudását. Este azonban búcsút intett egymásnak a két család.

Vasárnap délelőtt a szokásos kerti sarazás vette a kezdetét. A csajszik fürdeni is szerettek volna a medencében, de úgy döntöttek, a 24 fok hideg. Ellenben a délutáni alvás után Kismama levitte két nagyobb csajsziját a híres tóalmási strandra, míg Kispapa Zsófika álmát őrizte volna, ha a kiscsaj aludt volna. Az én mesém is tovább tartott volna.

A strandon nagyon pörögtek a nagyok, állítólag szót is fogadtak, bátran ugráltak be a medencébe, és hazafele menet még egy nagy lángost is elfogyasztottak.

Hétfő délelőtt a sütés-főzés jegyében telt. Blanka ugyanis megkérte Kismamát, hogy csináljon nekik olyan gombócot, amit a Dédimamánál ettek, csak barack és szilva nélkül. Így Kismama, miután rövid telefonos segítséget kértek Dédimamától, nekiállt a csajszikkal krumplit főzni – igazából a jó gombóc Ella krumpliból készül, de az nem volt –, törni, gyúrni, és igazi gombócot formázni. Mivel gyümölcsöt nem kértek a csajszik bele, jobb híjján kakaópor került a gombócba. A kiscsajszik nyomták is a gombócokat lefelé, sokat ettek, végül is közösen készült a mű. A délutáni alvás után már bemerészkedtek a csajok a kerti medencébe Kispapával, addig Kismama Zsófit szórakoztatta. Fürdés után még egy nagy séta, bicajozás is belefért a napba.

Kedden Jászberénybe látogatott el a kicsi család, ahol némi shoppingolás után kis séta volt. A templom melletti kis parkban a csajszik igencsak élvezték a kis szökőkutat, ahol is békák köpték a vizet.

A kocsiban visszafelé a Kispapa szinte teljes hangerővel bőgette az ovis dalos cd-ét, és Kismamával fennhangon üvöltötték a „Mókuska, mókuska” és egyéb remekműveket, csakhogy a már igencsak kifingott csajszik el ne aludjanak a kb. 25 perces úton. Küldetés teljesítve, így a délutáni szieszta már Tóalmáson érte a csajokat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...