péntek, április 27, 2012

Szoptatási tanácsok by Zsófi

Akadnak bőven oldalak, portálok, rovatok, blogok, amelyek szép számmal ontják a tuti tippeket a szoptatásról. Hol, mikor, hánykor, milyen időközönként, bimbóvédővel vagy anélkül, lefejni, lefagyasztani, milyen zacskóba, a mélyhűtő melyik koordinátáira helyezni, hogyan tartsuk a babát, fejét, lent, fent, oldalról, fejjel lefelé, metrón, bevásárlóközpontban, autóban, menet közben, a csomagtartón, igény szerint...

Nincs tuti recept. Illetve van. Kérdezze szakértőnket (emelt díjas hívás, de ismerősöknek jár kedvezmény), Zsófikát. Ő ugyanis megmondja.

Ha rájön, Kismama nehezen menekül, pedig igyekszik, de persze szívesen is ad, és olykor próbál Kispapa is besegíteni. De Zsófika úgy is mondja, mit hogyan kell:

"Most nem jó. Kicsi feljebb. Jó. Még. Másik. Fordul. Nem jó. Még."

Nem kell ezt túldramatizálni. Csak most már éjszaka hagyna minket békén, a drága.

vasárnap, április 22, 2012

Csak csajok, Boldi, tudomány és zumba

A kiscsajok oviznak, bölcsiznek, okosodnak, ügyesednek.

Zsófika a bölcsiben egyre többet kéredzkedik a WC-re és jelzi, hogy pisilni kell, és időnként már célba is talál. Jól eszik, alszik, haverkodik, láthatóan nagyon élvezi az egészet.

A nagycsajok több-kevesebb lelkesedéssel oviznak, barátnőznek, összevesznek, kibékülnek, készülnek Anyák napjára ("nem mondom meg mit csináltunk, csak annyit, hogy hűtőmágnest, virágosat"). A minap Kispapa járt bent Blankáéknál Apás délutánon, ahol a meglepi készítésen kívül volt közös játszás is a megvadult apukákkal. Darts nem volt.

Blanka készül a zsúrjára, bár még 1 hónap van a szülinapjáig, de a meghívókat már megírták a Mamával. Stílszerűen Barbie-sat a csaj vendégeknek, szpídeamanosat a fiúknak.

Továbbra is járnak néptáncra, amit nagyon szeretnek, és a mamát is sokszor elkísérik táncolni, ahol a haverokkal pörögnek, amíg az anyukák sportolnak. Egy kicsit.

A hétvége nagyon pörgősre sikeredett. Amíg Kispapa, Kismama és Rita nagymama meglátogatta a kiscsajok legújabb unokatesóját, Boldit, a csajszik Ádiboy-jal nyomultak Edit nagymamáékkal. Kicsit ugyan morcosak voltak, hogy nem láthatják még a pici babát, de mivel mindig folyik valamelyiknek az orra, vagy valami minimál ovis, bölcsis kórság üti fel a fejét, így még nem kompatibilisek egy 1 hetes baba számára.

De a szombatba még belefért egy kis Tudományfesztivál a Nemzeti Múzeum kertjében, ahol a csajok mindenfélét kipróbálhattak: labirintusban tévelyegtek az ökotudatosság jegyében, öko-kirakóst nyomtak Kispapával, és mindenféle egyéb kézügyességi próbáknak lettek kitéve. Főleg a szülők.

Vasárnap Kispesten folytatódott a buli, ahol Andris unokatesó, Attila nagybácsi szülinapi, és Gyuri nagypapa névnapi bulija került megrendezésre. Kerti parti, homokozás, Noki kutyussal ismerkedés, napsütés. Meg egy kis zumba ala Kispapa with Andris, Máté and Marci.

"Move like Jagger".

szombat, április 14, 2012

A kissé fura Grincs


Az elmúlt hetekben, hónapokban Grincs, az eleinte szívtelen, de nem szagtalan, undok, de mégis aranyos szörny uralja a nappalit. Amikor csak lehet, a csajok a Grincset akarják nézni. És sokszor meg is nézhetik.

Kezdetben volt egy kis félsz, de hamar legyőzte a kíváncsiság. Meg hát valamelyest azért vicces is, habár a zöld Jim Carreyből egy idő után bőven elég. De nagyon.

 Borika ma már vele is álmodott. Éjszaka eljött a Grincs, és a Zsófikát akarta elvinni. Aztán megsimogatta Kispapát, majd elvitte a lányok összes Barbie-ját. Persze Kispapa utána ment, visszaszerezte a kardját, és a Bori is visszakapta a babáit, egyéb, eltulajdonított játékait.


Még szerencse, hogy a Grincsnek nem készült el a folytatása. Ki tudja, abban a részben mit tenne e drága szörny Kispapával.

csütörtök, április 12, 2012

Bölcsis nap

A mai délután nagy nap volt a bölcsiben, hiszen közös játszódélutánt rendeztek a gondozónénik a bölcsis gyereknek és családtagjaiknak.

Természetesen erről Kispaáék sem maradhattak le.

Kismama kivételesen ebéd után elhozta csajokat az oviból, még könyvtáraztak egyet, majd délután 4-re meg is érkeztek a bölcsibe.

Zsófika először nagyon nem értette a szitut, hogy mit is keresnek bent a tesók a termében, nem is akarta őket beengedni, azt meg végképp nem tudta helyre tenni, hogy a Kismama is bemegy játszani. Olyannyira össze volt zavarodva, hogy állandóan haza akart menni, majd cicizni szeretett volna, de végül megbékélt a helyzettel.

Közben Kispapa is befutott, és ő is beállt a játékba. Zsófika főzött a babakonyhában, közben egy kisfiú jól megütötte, majd többször megszeretgette bocsánatkérésként. Olvastatott Anna Petit, kirakózott, festett.

A nagycsajok-bár megjegyezeték, hogy ezek a játékok bébikönnyűek nekik, és hogy az oviban minden sokkal jobb- azért elég jól elvoltak. Kirakóztak a bébi kirakókkal, és nagyon ügyesnek bizonyultak, majd rajzolgattak.

Kismama közben némi infógyűjtést végzett Zsófiról, akit agyon dícsértek a gondozónők, hogy mennyire okos, vidám, kiegyensúlyozott, szófogadó, jól evő, jól alvó kislány.

Hát igen, volt kire ütni ilyen remek felmenők mellett.

és akkor néhány kép:





kedd, április 10, 2012

Húsvétolós

Igazán nem lehetett panasza a kiscsajoknak, mert igencsak sok élmény, program várta őket az elmúlt négy napban.

Pénteken már ovi után indult a buli, ugyanis eljöttek Gusztiék, és közös tojásfestőt project kezdődött.

Igaz, főleg az anyukák szorgoskodtak, de Blanka és Bori már hasznos segítségnek bizonyult. Kispapa és Gyuri nagypapa már a héten előre kifújt jó pár tojást a csajoknak, amiket aztán pingálhattak, de készültek hungarocell tojások decoupage technikával, a locsolók nagy örömére.

 Szombaton a már tradíciónak bizonyuló piliscsabai húsvétozás volt soron. Kispapáék régi szomszédai, és barátai, KisÁbelék laknak ott, immár ők is nagycsaládosként, Danival és Mirával kiegészülve.

Szóval a nyuszi már oda is pottyantott pár ajándékot, amit nagy lelkesedéssel kerestek meg a lányok és Ábel.

 Hiába főzött Petra finom ebédet, a napi menü a csoki maradt a gyerekeknek, és ez még így ment vagy 2 napig.

Piliscsabán aztán volt nagy játszás, bújócskázás, fogócskázás, babázás élőbabákkal, szóval jól sikerült.

Hazafele természetesen mind a három csajszi húzta lóbőrt, már csak akkor ébredtek fel, mikor Kispapáék orvul cseréltek kocsit nagypapáékkal, és az első üléseken Nagymama és Nagypapa ültek. De nem volt para, várták már a "szabad estéjüket".

Vasárnap reggel aztán visszakapták a csajokat Kispapáék, és együtt mentek a templomba, ahol a kiscsajok részt vettek első körmenetükön is.
Majd ünnepi ebéd és punnyadás Nagymamáéknál.

Hétfőn aztán nagy volt az izgalom, hisz a csajok várták a locsolókat, kkik szerencsére nem is váratták meg nagyon a lányokat.

Reggel jött ovis Botond apukájával, majd KisBotond szintén apukájából a báránykák közül, de meglátogatta őket K.Ábel és apukája, Gyuri nagypapa, majd másnap az unokatesók és Zoli nagybácsi.

Blanka nagyon számon tartotta ki jött el hozzá és boldogan osztotta szét a tojásokat.

Ebédre Rita nagymamához volt hivatalos a kiscsalád, ahol szintén újabb nyuszi ajándékok várták a csajszikat.

Kedden mér szabadnapot kaptak a csajok az oviból, mert Edit nagymamáéknál összegyűlt egy kisebb kompánia, így a csajok kiunokatesózhatták még magukat.

szombat, április 07, 2012

Blanka száj

A minap Kispapáék szabad estét kaptak, és a csajok a Nagymamáékhoz mentek megőrzésre. Mikor bejelentették a hírt a csajoknak, a szokásos tiltakozás és dacolás helyett Blanka az alábbi szöveget nyomta:

"Jaj, de jó, hogy elmentek, legalább lesz egy szabad esténk, és nem fogjátok megmondani mit csináljunk és hogy mikor menjünk aludni...Szeretem az ilyen szabad estéket."

És még csak 6 éves lesz. ....mi lesz itt 10 év múlva?

csütörtök, április 05, 2012

Zsófika, bölcsiben

Nehéz, bizony az élet a bölcsiben. A fotós bácsira mosolyogni? Pláne úgy, hogy a kedvenc nevelőnéni ott sincs? Minek? Ez van.

Kicsit durcis, kicsit félős, de a mienk. Azért szeretünk.

vasárnap, április 01, 2012

Rota, reloaded

Kispapáék  nem szoktak nagyon sokat panaszkodni ebben a remek naplóban, de azért most kicsit elküldenék már Murphyt melegebb éghajlatra.

Ugyanis amilyen jó volt az első félév betegségek tekintetében (persze mindig volt minden, de max. 1-2 napos hiányzással csak), február óta a kiscsajok lassan többet töltenek itthon, mint az oviban.


És itt nem a bölcsit kezdő Zsófiról van szó, aki talán azért mert 3. gyerek, és már 6 hetesen kórházban volt tüdőgyulladással, mert minden elkapott, de a lényeg, hogy eddig nagyon jól vette az akadályokat és nem nagyon dőlt ki.

Nem úgy mint drága nővérkéi, akik lehet, hogy a bölcsis vírusokhoz még nem elég edzettek, de amióta Zsófika odajár, ők felváltva betegek.

Persze nyilván akkor van ez, amikor már a mama is dolgozik, és kicsit nehezebb a 3 gyerek logisztikáját megoldani. Ez sokszor 3 emberes a munka, ugyanis amíg a mama vagy a papa elviszi közösségbe az épp aktuális egészséges csapatot, addig a másiknak itt kell maradni a beteggel és bevárni a mindig ügyeletben kell hogy álló Edit nagymamát vagy Gyuri nagypapát. A hazahozásnál ugyanígy kell a csapatmunka, hisz nem mindegy kit, mikor kell elhozni, milyen külön órára menni stb.

Na de Kispapáék az elmúlt évek alatt szuperul megtanulták irányítani a dolgokat, és a nagyszülők segítségével még a váratlan helyzetek is megoldhatók.

Egyébként Kispapáék köszönik, most is jól vannak.

Épp rotavírus megy át a családon, amit a legkisebb hozott haza a bölcsiből ( ott mint utólag kiderült, már jó ideje tart a játvány, csak Kispapáékat felejtették el értesíteni. Pedig pár gyerek kórházban is kikötött.)

Szerencsére Zsófika már tavaly átesett tavaly valami hasonlón, és bár akkor nagyon rosszul volt, majdnem kórház lett a vége, most 2 hányás és egy fosás után remekül elvan, tök tünetmentes szerencsére. De a vírus nem kegyelmez: kapott belőle a Kismama, a Kispapa, és már Blanka is egy adagot. Így holnap ismét nincs ovi..

Borika még tartja magát. Még....  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...