szombat, október 27, 2007

Máshol az állam támogatja a zöld pelenkák vásárlását

Ezt a Kispapa nem rég kapta e-mailen:

A szülök, megtakarítják a pelenkázási költségek mintegy 50 százalékát

Magyarországi pelenkaforgalmazók összefogtak annak érdekében, hogy hazánkban is lépéseket tegyenek a mosható pelenkák elterjedésére, használatuk állami ösztönzésére. Szeretnék elérni, hogy a hatóságok - akárcsak más, tőlünk nyugatabbra fekvő országokban - bizonyos pénzösszeggel támogassák azokat a családokat, amelyek – visszatértek - a - műanyag - pelenkáról a textilpelenkára, így csökkentve a háztartási hulladék mennyiségét.

A Popolini termékcsalád magyarországi forgalmazó cégének vezetője, Csurgó Rita elmondta: Ausztriában például minden újszülött családja 50 és 100 Euró közötti támogatást kap, amennyiben egy bizonyos összeg felett vásárol mosható pelenkanadrágokat; Finnországban pedig minden újszülött kap egy pelenka próbacsomagot, ezzel ösztönözve a textilpelenkák használatát. Ahogyan azt Sári Katalintól, az angol Bambino Mio textilpelenkákat forgalmazó cég vezetőjétől megtudtuk: Anglia szintén élen jár a környezetbarát pelenkák felhasználásában. Itt a különböző mosható pelenka forgalmazók összefogtak és szövetségbe tömörültek. Közösen üzemeltetnek egy információs weboldalt a mosható pelenka előnyeiről, illetve lobbyznak az Európai Unióban a mosható pelenkát terhelő áfa eltörléséért. Mivel az EU konkrét irányelveket adott a veszélyes, illetve háztartási hulladékok mennyiségének csökkentésére, az angol környezetvédelmi minisztérium érdekelt az Egyesült Királyságban keletkező napi 8 millió eldobható pelenka számának csökkentésében. Éppen ezért a – zöld -pelenkagyártóknak komoly esélyeik vannak arra, hogy környezetbarát termékek váltsák fel a már megszokott műanyag pelenkákat.

Csurgó Rita elmondta: A mosható pelenkák elterjedésében környezetvédelmi, egészségügyi és gazdaságossági szempontok egyaránt szerepet játszanak. Míg Ausztriában a szülők 6-8 százaléka használ mosható pelenkát, Angliában ez az érték 20-25 százalékra tehető. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nem jeleskedik a környezetvédelem területén, a mosható pelenkát használók aránya itt eléri a 40 százalékot.
Bár hazánkban egyelőre minimális a mosható pelenkát használók aránya, a környezettudatos magatartás elterjedésével egyre nő azoknak a száma, akik ezt a modern, mégis környezetkímélő megoldást választják. Így megtakarítják a pelenkázási költségek mintegy 50 százalékát, és ez által gyermekenként 1,5 tonnával kevesebb 50-100 év alatt lebomló háztartási hulladék kerül a szeméttelepekre. –mondta a szakember.


a Kispapa javaslatai, kérdései:

1.
Ok, legyen. De: ezentúl csak a mamák tehetik tisztába a gyerekeket, csak ők moshatják ki a szaros pelenkát, de főzzék is ki, szépen teregessenek naponta tízszer, közben persze legyen meg az ébedük is a Kispapáknak és legyen hideg sör a hűtőben...

2.
Ok, legyen. De akkor kapjanak a szülők nagyon sok pénzt, s ne csak pelusra, hanem a forraló edényekre, plusz az extra gázra, villanyra, energiára, az úszkáló szarcsimbókok lehalászásához szükséges különleges szűrőkre.

3.
Ok, legyen, de szükséges lenne egy kicsit nagyobb pecó, ne adj isten kert, legyen hely teregetni. Meg egy bejárónő.

4.
"Gyermekenként 1,5 tonnával kevesebb 50-100 év alatt lebomló háztartási hulladék kerül a szeméttelepekre". Ez csak kaki?


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne gondold kedves Kispapa,h akkora nagy macera! 2 naponta egy plusz mosás a mosógépben. Addig ecetes vízben áznak egy vödörben. Kakacsimbókok kihalászására meg lehet venni egy vékony papírt, amivel kiemeli azember a kaksit, és papírostul megy a wcbe. (Ez akkor jó, ha már szilárdabb a kaki.)
Nekem csak egy bajom van az egésszel: ha nem vagynk otthon, akkor szállítani kell (ill.kéne, mert ilyenkor én eldobhatót használok) a koszos pelusokat.

Névtelen írta...

www.monapel.hu

kispapa írta...

Hát, nemtom.



De ez a rész tetszett a legjobban:

"Kakacsimbókok kihalászására meg lehet venni egy vékony papírt, amivel kiemeli azember a kaksit, és papírostul megy a wcbe. (Ez akkor jó, ha már szilárdabb a kaki.)"

De köszi. De tényleg. Meglássuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...