vasárnap, április 06, 2008

Pulmo

Szegény kis (?) Blanka mióta e "szörnyű" világra született, azóta kb. 3-4 hetente megfázik, aztán azzal mindig jön a para, hogy beüt az a bizonyos asztmás hörghurut. Ez még elvileg egyébként a jobbik változat a krupphoz képest...

Szóval az asztmás hörghurut mindig kijön. S azt mondta a körzeti orvos néni, el kéne egy pulmonológiai valamint egy allergiai vizsgálat. Igaz, közben egy másik doktor bácsi meg azt mondta, 3-4 év alatt teljesen felesleges egy ilyen vizsgálat, mert simán lehet, hogy kinövi a csaj. Szóval könnyű volt a döntés, hogy menjünk e vagy sem, pláne hüje, tarisznyás bölcsészként.

Persze mentünk. Szegény kis Blankának kb. nyolc helyen, nyolc különböző ponton szúrták meg az alkarját, hogy vajon mire is pirosodik be a bőre alatt az akármicsoda. Idővel ez kicsit fáj is, csíp is állítólag, 15 percig kell várni, hogy kijön e valamilyen pirosság a börön. A mama ölében, a Kispapa kemény szorításában ülődött ez végig, persze a vége fele a kiscsaj szája egyre inkább lejjebb görbült.

Először úgy tűnt, semmi para, aztán valamelyik pont egy kicsit bepirosodott, amely állítólag a poratka allergiára utalt.

Valamilyen tapasztalat valakinek? A kommentelők közt - ezúttal sem - sorsolunk ki semmit. Tehát? Allergia 2 év körül? Hörghurut? Asztmás? Rufen Sie jetzt an! Vielen Dank!

A kiscsaj kapott egy 6 héten át minden nap két alkalommal, orron-szájon befújandó szteroidos cuccot. Négy nap elteltével nagyobb a bicepsze, mint a Kispapának...

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pulmicort?
A 15 hósom is azt kap, már majdnem fél éve, asztmás hörghurut miatt. A bicepszére nem hatott, szerencsére (lány, ő is Boji). Szeptembertől decemberig havonta jött elő kb, 2x kórház, napokig tartó Ventolinozástól múlt csak el. De dec.óta nem volt! (Ill.2x volt olyan, hogy gynús lett, akkor kapott 2 puff Ventolint, és elmúlt a gynú is.)
A dokinénink szerint a Pulmicort gyenge szteroid, és helyileg hat, nem nagyon kerül a véráramba belőle. Ez némileg megnyugtató, de akkor is szteroid... (Jövő héten megyünk kontrollra, remélem leállhatunk vele, elvleg azt mondták, hogy tavaszig kell, a vírusos időszakban.)
A kórházban azt mondták, hogy 3 dologtól lehet asztmás rohama vkinek: vírus, allergia, fizikai megeröltetés. Nálunk egyértelműen a vírus a ludas, mert mindig náthás volt előtte pár napig (a nővére meg ősszel lett ovis, és hozza haza neki a cuccot). Allergia vizsgálat negatív lett, neki vérből csinálták, a pöttyözős módszer állítólag 3 év alatt nem ér semmit. Állítólag, ha kiskorban jön elő, akkor nagy eséllyel ki fogják nőni.
Salvus vizes inhalálás (ultrahangos inhalátorral), hidegpárásítás, éjjelre hűvös szoba segít. (Tényleg: amikor a nagyobb gyerekek kimentek a hideg, párás kórteremből játszani, mindig percek alatt befulladtak a meleg száraz levegőn.)
Bocs, ez kicsit hosszú lett, és az sem biztos, hoyg sokat segített, de azért leírtam a tapasztalataimat...
Dóri

Névtelen írta...

Dóri, köszi!!! Igen, Pulmicort a neve.Akkor látom,Nálatok is hasonló a probléma..A szteroidnak én se örülök,de sajna úgy tűnik,most ez az egyetlen megoldás.Az allergiavizsgálat, amit Blankánál csináltak,a karcolós módszer volt. Én is hallottam róla, h nem megbízható,és ismételni is kell majd sajna ezt is. Amúgy vért is vettek tőle,ahol kimutattak egy bizonyos immunhiányt is, ami hajlamosít ezekre az asztmás dolgokra. Így most immunerősítő cuccokat is kaptunk...A párásítás itt is megy ezerrel, na meg a náthás emberek elkerülése---Amúgy nekünk is mindig takonykór után jön elő,de képzeld, azt modnták, ez a gyulladás non stiop ott van a szervezetében, a nátha csak fellobbantja..ezért is kell a szteroid....Na mindegy, reméljük a legjobbakat!! és Nektek is jobbulást!!!! Kriszti

Névtelen írta...

Tegnap jól elkiabáltam, hogy Borimnak dec.óta nem volt asztmás hörghurutja, mert mára lett...
Remélem Blanka jobban van!!
Dóri

Névtelen írta...

Jobbulást Nektek!! Mi egyelőre okésak vagyunk, bár jön a melegfront,arra elő szokott jönni...

K.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...