csütörtök, november 12, 2009

H1N1 - csak saját felelősségre...

Hosszú átvirrasztott éjszakák után meghozta a kicsi család a döntést oltás ügyben. Miután a Kispapa és Kismama minden irodalmat átolvasott, és legalább 20 orvos véleményét meghallgatta, a család döntésre jutott-bár nem könnyű szívvel. A döntés értelmében pedig Kispapa és Kisblanka beáldozódott az oltás oltárán, a saját és nem utolsó sorban Borika és Kismama védelmében is.

Sajnos Blankánál amúgy indokoltnak tűnt az oltás, ugyanis az immunhiánya, a visszatérő asztmás hörghurutjai, valamint a közösségbejárás miatt fokozottabb veszélynek van kitéve, mint egy átlag 3 éves, de a döntés azért nem ment ilyen könnyen… Hiszen ki tudja, milyen hatással van pont egy kicsit immunhiányos kiscsajra…?

Kispapát még múlt héten megszúrták, Blanka pedig tegnap hősiesen viselte az oltás nehézségeit. Így lassan 48 órával utána el lehet mondani, hogy semmi mellékhatás nem jelentkezett, a homeopátiás oltás-kivezető bogyók hatásának kivételével, ami miatt egy enyhébb orrfolyás megindult ugyan, de ez valszeg a méregtelenítésnek is betudható.

Habár a Kismamák oltásának kérdésében megoszlanak a vélemények pro és kontra, de Kispapáék még mindig a Nem felé hajlanak, és egyéb módon próbálnak immunerősíteni. Bármennyire is szuper az oltóanyag, az oltásban lévő triomezál nem hangzik túl bíztatóan, és habár minimális a mennyiség, és vízben oldódik, de egyértelműen átjut a méhlepényen (ezt egy nagyon okos genetikussal konzultálva tudta meg a Kispapa, aki azért ajánlotta az oltást, csak azt nem tudni, hogy azért e, mert szóltak neki, hogy kell, mint ahogyan más kollégáknak is). És ki tudja, milyen mennyiségben, és hogy vajon ez hogyan hat egy 29 hetes magzat idegrendszerére, amely most fejlődik a legjobban. Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon kb. 2005 óta nincs triomezál a gyermek oltóanyagokban. Ez persze nem riogatás, csak Kispapáék számára nehezíti meg eléggé a döntést. Meg arról egyáltalán nem szól a fáma, nem vizsgálták, milyen hatással van az oltás a magzatokra. (Korábban az volt kőbe vésve, hogy terhes kismamákat nem szabad oltani. Meg az is, hogy pláne nem teljes sejtes, még inkább higanytartalmú cuccal.)

Borika a maga 23 hónapjával szintén mérlegelendő, de e téren is a Nem felé hajlik a kiscsalád, bízva abban, hogy a legjobb döntést hozták, három év alatt nem igen ajánlott a megkérdezett "néhány" orvos által.

P. S.

Azért az is elgondolkodtató, hogy miért irattatnak alá a szülőkkel egy olyan papírt, hogy az esetleges szövődményekért az állam nem vállal felelősséget, minden a gyártót és az oltóorvost terheli, de az alulírott kijelenti, hogy az orvost nem fogja perelni.

Tehát döntsön a szülő, viselje a felelősséget a szülő, paráit oldja meg maga, ha meg nem oltat, akkor meg felelőtlen.

Azért ezt nem így kéne.

2 megjegyzés:

Lipodresch írta...

Mi még mindig nem döntöttünk! :(

Névtelen írta...

olvassa el az egesz blog, nagyon jo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...