hétfő, augusztus 01, 2011

Zsófika másfél éves

Telik az idő, a legkisebb hercegnő is évfordulóhoz ért, egészen a másfeledikig. Fura, hogy Blanka épp ennyi idős volt, mikor Bojó (by Zsófi) megszületett, és sokkal nagyobbnak is tűnt, mint most a kishúga. De Zsófika biztos azért tűnik időnként még babának drága szülei szemében, mert ő a harmadik és a legkisebb.

Pedig már nem is olyan baba a csajszika, napról napra nyílik az értelme, okosodik, szépül és válik egyre hasznosabb tagjává a társadalomnak.

Beszédfejlődésben inkább Borikára hasonlít, mert Blanka ilyenkor már mondatokban beszélt, ezzel ellentétben Zsófi még inkább csak babanyelven magyaráz, de egyre több szót használ tudatosan.

A teljesség igénye nélkül: Bojó, Bakka, Papa, Mama, inta –pajita (hinta), ijja (szia), néni, ácsi, tütü (autó), keze, aja (haj), vau-vau, cica, cici, Ádi, baba, haza (ezt akkor mondja, ha valahova menni akar, megfogja a papa, mama ujját és húzza, hogy „haza, haza”), „oda” (ha vhova menni akar) háp, Bú (boci), deje (gyere), didi( túró rudi), oku (joghurt), hama, inni, oto (motor), iszi (bicikli), hal, tik-tak (óra), kaki (mindig szól ha bekakilt, zavarja a pelusban), isi (pisi), nyem (nem), tessék

Mutogatja a mutogatós dalokat, szeret könyvet „olvasni”, nagyon ügyesen motorozik. Egyfolytában mozgásban van, ha épp nem alszik, egy percet sem ül le, sosem fárad el.

Naponta egyszer alszik, kb 2-2,5 órát ebéd után. Éjjel változó, de általában hajnali 3 körül felébred egy kis cicizésre. Ilyenkor a Kispapa szokott bemenni, hátha vissza lehet altatni, de általában lehetetlen. Félkómásan áll már az ágyban, mutatóujjával pedig Kispapáék szobája felé mutat, hogy „oda”, cici. Betankol, majd húzza tovább.

Még mindig súlyosan cici függő, képes lenne egész nap a mamán lógni. Általában ha nem látja a mamát, egy ideig jól elvan, de amint megjelenik drága édesanyja, rohan felé, hogy cici, mama. Majd mutatja, hogy hova üljön le a mama, az ölébe megy és már tépi a pólót.
Borika nagyon aranyosan próbálja néha megmenteni a mamát, és felhúzza a pólóját, hogy „Nézd Zsófi, itt az én cicim”, de Zsófikát nem lehet átverni.

Étvágya talán pont ezért is, de elég borzasztó, képes arra, hogy egész nap ne egyen mást az anyatejen kívül, máskor viszont van, hogy egész nap eszik.
Etetni már nem lehet, mindent egyedül próbál.

Igazi nő, megsértődik ha rá szólnak, ugyanolyan durcás képet vág, mint Bori és megtanulta levágni magát a földre hisztikor.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...