szerda, október 25, 2006

Nevenap

Ma bizony Blanka napja van, azaz a kiscsajszi életének első nevenapját ünnepeljük. Ki így, ki úgy: ő többnyire ugyanúgy, mint a többi napon. Nem hiszem, hogy tudatában lenne, milyen nagy nap is a mai.

A Blanka egyébként a középkori latin „Blanca” névből származik, ez viszont a germán „blank” szóból, amelynek jelentése tiszta, fényes, illetve ragyogó, tiszta. Hát még jó. Hiába a kiscsávók itten jobbra-balra, messze délre, tiszta a csaj. Mint a hó.

A Blanka védőszentje Szent Blanka spanyol királylány, francia királynő, aki X. Szent Lajos király édesanyja. Szent Blanka nagyon bőkezű és jószívű asszony volt. (Fiatalemberek: ezt nem kihasználni!!! Reméljük amúgy, hogy e jó szokását úgy jó 30 év múlva is megtartja, és gondol akkor majd a Kispapára is…) Minden útjába kerülő rászorulónak adományozott valamit. (Egy-két csóringer kiscsávó azért néha kaphat egy-egy alig használt pelust vagy szétrágott csörgőt.) Szent Blanka fia úgy vett részt ebben a jótékonykodásban, hogy állandóan figyelte és fel-feltöltötte édesanyja kincstárát. (Na egy ilyen unokát szívesen látunk…)

És hát a becézés, rengeteg hülyeséget talált a Kispapa, zum Beispiel: Blankácska, Blani(ka), Blankuci, Blankesz, Blanyus, Blanyek, Blankus, Blans, Blancsa, Blanek, Blani, Blankuci, Blancsi, Kuci… Hát ez a Kuci a csúcs. Asszem. Rokon név pedig Bianka.

Blanka névnap van még augusztus 10-én és december 1-én, úgyhogy akkor is szívesen várjuk a szép szavak mellett a kicsi, de drága ajándékokat…

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...