vasárnap, április 17, 2011

Ekcéma körkérdés

Kedves Olvasók, még inkább azok, akiknek van valami tapasztalata ekcéma ügyben. Tanácsot kérnek Kispapáék.

Mint ahogy már pár hónapja említve volt, Zsófi baba ekcémával küzd kb 10 hónapos kora óta. Akkor még gyanú listán volt a joghurt, túró, stb.
Azóta ezeket a Kismama szépen elhagyta, Zsófika az anyatejen kívül semmi tejfehérjés cuccot nem fogyaszt, az ekcémás foltok viszont rendületlenül jönnek. Hiába testápolózás, olajozás, kevés fürdés, homeós krémek, sajnos nem tünetmentes a csajszi.
Bőrgyógyászaton többször is járt Zsófika, de ott csak a higított szteroidos krémet írták fel, ezt nem nagyon használják Kispapáék, csak akkor, mikor már annyira vörös és sebes a folt, hogy váladékozik, és nagyon gyulladt. Akkor a krém pikk pakk segít, de aztán újra kezdődik. A foltok általában 1 Ft-os nagyságúak, a vállán, a hajlatokban, álla alatt jönnek ki legtöbbször, arcán nem.

Az orvosok szerint allergia vizsgálatot nincs értelme végezni 14 hónapos korban, diétáztatni pláne nem lehet. Tény, hogy Zsófi kajái elég minimalizáltak összetevők szempontjából, hacsak nem a glutén okozhat még ilyeneket.

Kedves érintett olvasók, nektek milyen tapasztalatotok volt, mi allergizálhat még ilyen kis korban, ilyen minimális összetételű étrend mellett?
Van e valakinek jó orvos tapasztalata, aki érdemben foglalkozik a kérdéssel, és nem rögtön szteroidozza a gyereket?

A válaszadók között nem sorsolunk ki semmit, de megköszönjük a segítséget.

9 megjegyzés:

jvdori írta...

Sziasztok! Mi is sok mindennel próbálkoztunk. Legutóbb a fényterápia meglepően hatásosnak bizonyult, napi 1-2x pár perces bioptron lámpás kezelés. (Nincs mellékhatása!)
Nekem nem sikerüt összefüggést találnom az étrend és az ekcéma között, úgyhogy néhány próbálkozás után lemondtunk a diétáról. A bioptron lámpához sem fűztem nagy reményeket, csak azért próbáltuk ki, mert az feltűnt, hogy nyáron gyakorlatilag eltűnik a lányom ekcémája, ősztől tavaszig viszont föl-föllángol, hátha tényleg segít a fény. És meglpően hatásos. Emellett most sheavajat és gyulladt állapotban sudocremet használunk csak, és dm-es mindenmentes testápolót hidratálásra.
Itt egy új lista, amit végigpróbálgathattok :) Remélem segítettem valamicskét.

kispapa írta...

Dóri, köszi!!!!
és nektek gyulladt állapotban segít a sudocrem??? a sheavajat már beszereztem, ti mindennap használjátok?
köszi!!!!

jvdori írta...

A sudocrem a legújabb felfedezésem, és segít a gyulladt állapoton (nagyon vékonyan kenem). Panninak most a kezén, meg az ujjain van leginkább :(

Rita írta...

Szia!
Még sosem kommenteltem, itt az ideje.
:)
Sajna nálunk mind a három törpének (5év, 3év és 3 hó) van erre hajlama. Szteroidos krémtől kezdve csodalámpáig mindent próbáltunk, diéta, új mosószer különböző ráolvasások és a többi de semmi változást nem hozott. Ekcéma jött ha meg kedve volt ment. Aztán a 3. gyereknél találtunk egy krémet. Hivatalosan szoptatásra van, bimbóvédő krém, ha a kisded épp cincálós kedvében lenne. Lansinoch. Ezt a mellre kenve nem kell lemosni se, ha megeszegeti szopi elött akkor sincs semmi.
A doki mondta, hogy próbáljam meg a gyerek ekcémás részére kenni. És elmúlt neki kb. 2 nap alatt napi 2x kenéssel. A nagyobbakkal is kipróbáltam és náluk is hatásos volt. Nem tudom nektek segít e, ráadásul mivel bimbóvédőnek hirdetik hangyabokányi mennyiséget adnak belőle 2000ft-ért. Drága muri, viszont egy icipici is elég mert annyira zsíros a krém.
Próba szerencse, más ötletem nincs de ha te találsz, ne feledd közzé tenni a blogon, minden ekcéma eltüntető varázsszerre kaphatóak vagyunk :)

kispapa írta...

Rita, Dóri, nagyon köszönjük az infókat, mindent kipróbálunk, és referálok majd :)
és ha bármi újat tudok, mindenképp közzétesszük :)
ja, én még a sima olíva olaj jótékony hatásairól is hallottam, volt, akinél ez szüntette meg teljesen. Mondjuk nem hiszem ,hogy nagyon gyulladt fázisban, inkább csak később, megelőzésként.
Köszi mindent!!
K.

Brigi írta...

Sziasztok!
A shea vaj és bármilyen olaj csak akkor lesz jó és hatásos, ha kicsit nedves bőrre kenitek, mert akkor tud jól felszívódni. Ami még jó, ha a fürdővízbe dobsz egy keveset a shea vajból, mert akkor a vízzel együtt fejti ki jótékony hatását.
Nálunk Marcinak vannak néha foltjai, de mióta sheával kenem meg bejött a jó idő, azóta szerencsére elmúltak.
Ami még jó, ha fele mennyiségű shea vajat és fel mennyiségű növényi olajat pl olívát vagy mandulát felversz botmixerrel alaposan. Úgy, mintha tejszínhabot vernél. És ezzel kenegeted be fürdés után. Ez is nagyon jó meg megelőzésre jó, ha sheás vízben fürdeted.
Most más nem jut eszembe, de ha megvan a régi fórumról, Móni/Virág elérhetősége, akkor neki van tuti jó bőrdokija, aki nem tömi szteroiddal a gyerkőket.
Remélem tudtam segíteni egy kicsit.
Édesek a csajszik egyébként nagyon.

kispapa írta...

Brigi, köszi neked is!!! ma este ki is próbáltam az olivaolaj sheavaj kombót, meglátjuk...Sajnos nincs meg Móni elérhetősége :(

nagyon köszönjük mindenkinek az infókat!!

Réka írta...

Helló Kispapa! :-)))

Megnéztem M. most hétvégén szerzett hiper-szuper, amerikai, új gluténmentes könyvét. Ekcémáról konkrétan nem ír, mint gluténallergiás tünet, viszont az előadáson volt szó arról, hogy esetleg lehetnek bőrreakciók is. A leggyakoribb azonban kisgyerekeknél a haspuffadás, székrekedés vagy hasmenés. Mindezek ellenére szerintem egy 2 hetes próbát azért megérne Zsófinál az elhagyása, legfeljebb tutira ki tudnátok zárni, hogy nem az, mert ez a lisztérzékenység csúnya dolgokat is okozhat és sokszor semmilyen diagnosztikus eljárással nem lehet kimutatni. Kitartás!

Szuper jó gasztroenterológus gyerekorvos a Madarászban: Dr. Polgár Marianne

Puszi: Reka

Unknown írta...

Sziasztok,

Nekünk a homeopátiás beállítottságú bőrgyógyász azt javasolta, hogy a fürdővízbe tegyünk egy tasak szódabikarbónát. (felnőtt kádra vonatkozik az egy tasak!) Mellette szedtünk Graphit-ot és szépen elmúltak a tünetei a lányomnak. Néha azért visszatérnek, de már nem olyan csúnyán.
Minden jót!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...