kedd, november 30, 2010

Zsófi 10 hónapos

Habár 31-e nincs novemberben, de Zsófika mégiscsak öregszik, és időközben 10 hónapos lett, lassan újabb 1 éves szülinapot ünnepelhetnek Kispapáék.

A fejlődés töretlen, a csajszika napról napra ügyesedik, okosodik, szinte mindennap van valami új produkciója.

A száraz adatokról annyit, hogy kb. 8700 g, hossza még mindig ismeretlen, de nő. 4 foga van, de a többi is biztosan hamarosan érkezik, a nyála egész nap folyik, és állandóan rág.
Mindent berak a szájába, nagyon oda kell figyelni rá, főleg a nővérkék apró játékai miatt. Sokszor kellett már kis bisz-baszokat kihalászni a szájából. A fő kedvence a papír evés, taknyos zsepi majszolás.

Mászik ezerrel, mindenhol feláll, bútorok mellett lépeget, és néha néha már kapaszkodás nélkül is álldogál pár másodpercig. Utóbbi mutatványnál még tapsol is a drága, ugyanis ilyenkor mindig elhangzik  hogy "de ügyes vagy Zsófika", és erre persze reflexszerűen tapsolni kezd.

Tud már integetni, amit büszkén be is mutat mindenkinek. Tudja hol a lámpa, kis ujjával arra mutat, és mondja hogy lá... A "hama-hama" szófuvallat azonosítható még be, ezt tudatosan, minden kajánál használja.

Nővérkéihez hasonlóan nagy parti arc, zenére táncol, rázza a popsiját.

Napi 3-szor kap szilárdat enni, a többi eledele anyatej, nem is hajlandó semmi mást inni. A cumisüveg láttán dührohamot kap, az itatópoharat csak rágja, időnként pici pohárból hajlandó meginni egy-egy korty vizet. A cickót kiköveteli magának. Általában ha nem látja Kismamát, elvan, de amint anyukája a látótérbe kerül, szinte rátapad, fordul a cickó fele, húzza a pólóját, totál extázisba kerülve. Végül is érthető.

Mindezt éjjel is eljátssza 1-szer, 2-szer, szóval drága szülei nem túl kipihentek. Ez biztos annak is betudható, hogy nem szopja az ujját már, és nem is cumizik. 

Az elmúlt hónap újdonsága, hogy szegénykén ekcémás foltok jelentek meg, így most szoros megfigyelés alatt áll, hogy mi okozhatta. Nem valószínű, hogy kaja, mert semmi allergizálót nem kapott még, és nem is fog 1 éves koráig. Egyedül az újonnan bevezetett joghurt, vagy csoki nélküli túró rudi lehet kérdéses, de most minden feketelistára került. Szerencsére Zsófika elvan azzal a kb. 3 fajta gyümölccsel és 5-6 fajta zöldséggel, amit ehet, és étvágyilag nincs is panasz rá. 

Nagyon stramm csajszi, a tesók imádják, persze állandóan nyúzzák, cipelik, lökdösik, és ő csak hagyja. Sőt, élvezi. Egy darabig.

5 megjegyzés:

Andrea írta...

Boldog hófordulót Zsófi!!! :-)

Ekcéma: Kriszti lányom totálisan ekcémás volt kb. 7 éves koráig, de durván. Állandóan kizártam kajákat-innivalókat allergia gyanú miatt, de jött, amikor jött...végül a vizsgálat is negatív volt. Az egész ekcéma egy fura dolog. Egyetlen dolog segített, az idő, és a folyamatos Eucerin testápolózás. Így legalább megelőztük a sírásig fajuló kipirosodást.
Talán Zsófi is "csak" érzékenyebb bőrügyileg. Ja, és inkább télen jött elő, valamint vírusos betegségek idején mindig...

kispapa írta...

Andi, köszi nagyon az infót. aqllergia vizsg.még nem volt, egyelőre nem fogalkoznak vele, bár újabb foltok jönnek ki :( én is gyanítom h esetleg a vírussal van összefüggésben, mert állabdóan taknyol. nem tudom...és Ti elocomot is használtatok? Milyen rendszerességgel?
Köszi!

ÁronLeon írta...

Helló, a tejtermékek allergizálhatnak, és lehetnek tőle ekcémás foltok. Szerintem gyanakodjatok nyugodtan a túróra és a joghurtra.
Oliva

jvdori írta...

Anyatejen át is "hathatnak" rosszul a tejtermékek. De nekem is az a tapasztalatom, hogy télen és vírusos fertözéseknél jön elö, az ételektöl függetlenül. Szteroidot nem érdemes használni (elocom), mert csak addig hat, amíg kenjük, és ugye egy gyereket nem akarunk örökké szteroiddal kenegetni. Jó alternatíva az Elidel, de csak ha piros és gyulladt az ekcéma (vényköteles, de háziorvos is felírhatja) különben a hidratálás segít (hipoallergén testápolók, D-es is jó, a patikai nem igazán, sheavaj) és a fényterápia (ha van rá lehetöség, akkor a bioptron lámpa nagyon jó).
Na, nektek is van egy asztmatikus meg egy ekcémás lányotok, mint nekem...:(

Brigi írta...

Boldog hófordulót a lánykának.

Nálunk Marcival voltak ekcémás tünetek, de ő foltosodott meg egyébként száraz volt a bőre. Akkor elvittem bőrdokihoz és ő szintén nem írt mást, mint az Elocomot, amit nem váltottam ki végül. Amit lehet tenni az az, hogy folyamatosan kell kenni mindenhol a bőrét testápolóval. És az is igaz, hogy télen a megfázósabb, náthásabb időszakban sokkal könnyebben előjön, mert a megfázás hatására valamennyire legyengül az immunrendszer és így az ekcéma is könnyebben tud támadni. Volt még valami jó kis fürdető is, amit a fürdővízhez kellett önteni, de most nem jut eszembe a neve. Ha eszembe jut, akkor leírom ide, hátha segít nektek is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...