szerda, november 30, 2011

Kreatívkodás, keresztszülőzés és X faktor láz

Az elmúlt két hétvége igencsak sűrű volt Kispapáéknak és a kis csajsziknak.

A 2 héttel ezelőtti hétvége egy laza péntek estével kezdődött Blanka keresztszüleinél, ahol az elmaradt köszöntéseket ejtették meg Kispapáék és Zsoltiék. Ott van ugyebár Luca és Emma, Kispapáék keresztlánya, szóval összegyűlt öt csajszi, két anyuka és két apuka.

Azért az már jó, hogy ilyen nagyok a csajok és mostanság bárhova mennek Kispapáék, tudnak 5 percnél többet is beszélgetni felnőttekkel, és még Zsófikára is figyelnek időnként a nővérkék. Isten tartsa meg jó szokásukat.
Finom vacsi, közös fürci, majd jó késő este tipli haza.

Szombaton a Báránykás családok gyűltek össze egy közös délelőttre, a fő program adventi koszorú készítés volt. A csajok lelkesen segítettek a mamának ragasztani,díszíteni, vágni, addig Kispapa a többi apukával a kisebb gyermekeket szórakoztatta nagyszerű jelenlétével.


Délután Kismama tesójáék látogattak el Kispapáékhoz, az összes unokaöcsivel, így legalább kiegyenlítődött kicsit a fiú-lány arány a lakásban, lévén hogy ottan 4 kiscsákó van egyrakáson.
Ádi, Blanka, Bori rögtön egymásra talált, a büdösbogarak szórakoztatták őket, Zsófika ide-oda lófrált, a szülők relaxáltak, ki így, ki úgy.

Este természetesen X faktor parti, a kiscsajok a 2. szériának is lelkes követői, már Zsófika is kiabál, ha meglátja a logót, hogy: "Ik taktor". Persze ő még egyet sem látott néhány percnél tovább, de a lelkesedése töretlen.

Vasárnap Kispapa tesójáékhoz volt Vácra hivatalos a kis nagycsalád, kutya egy ideje nincs, szóval para nem volt, némi legózás, színezés, zabrálás pihenőként pedig egy kis Jégkorszak 2. dukált. 

A múlt hétvége kevésbé sűrűen, viszont annál kreatívabban telt a kiscsajoknak.

Kismama és még pár lelkes ovis mama kitalálta, hogy szombaton elviszik a gyerekeket egy közeli kreatív boltba, ahol festegethetnek harangokat, csengőket, karácsonyi cuccokat és majd ajándékba odaadhatják másoknak. (Az ötlet onnan eredt, hogy Kispapa a szülinapjára egy csodaszép-kiscsajok által kifestett bögrét kapott élete hölgyeitől).

A terv szerint indult a nap, csak aztán kicsit módosulni látszott, ugyanis a boltban épp koszorú készítős nap volt, nem kerámiás, így az Anyukák egy szintén közeli kerámia boltba vették az irányt, és ottan aztán készült mindenféle szépség.
Bár meg nem erősített források szerint a gyerekek a felénél feladták a munkát, de az anyukák azért lelkesen dolgoztak tovább.

A hétvégét pedig egy könnyed esti vendégség zárta, ezúttal Borika keresztszüleivel és Gergővel.

péntek, november 25, 2011

Cici mindenütt

Pár napja Kispapa Zsófikával indult útnak egy kis közeli bevásárlásra. Jól beöltöztet, babakocsiba gyereket lekötöz, cipő fel és már indulás is. (Ez azért e pár szó leírásánál kicsit hosszabb ideig tartott, nem feltétlenül Kispapa bénázása miatt. De az is közrejátszhatott.)

Hogy könnyedebben menjen az indulás, Kispapa egy éppen kezébe akadó Barbie-t is a Zsófika kezébe adott, hátha nyugodtabban telik az út. Úgy is lett, Zsófika nézelődött, babázott, és Kispapával már oda is értek a boltba.

Az egyszerűség kedvéért egy jól látható részen helyezte el a babakocsit Kispapa a boltban, miközben pakolta a kosárba a szükséges fogyasztási cikkeket. Zsófika is mutogatott, mi kellene, de idővel ráunt a visszautasításra.

És inkább a Barbie felé fordult a figyelme. Kispapa már csak a halk cuppogásra lett figyelmes. Zsófika rácuppant a Barbie cickójára, és remélte is, hogy érkezik is onnan valami.

Kispapa ezúttal gyorsabban fizetett a pénztárnál.

vasárnap, november 20, 2011

Éjjel-Nappali Fogászat (J+J Dent) - gyerekkel ide ne

Adódott, hogy Kismamának fájt picit a foga. Kellett várni pár napot, míg végül is sikerült úgy rendezni, szervezni, hogy a kötelezettségeket, kis pihiket, utazásokat letudva Kispapa el tudja fuvarozni a nem túl drága, de nem olcsó, nem túl messzi, ráadásul éjjel-nappal nyitva tartó, hiper szuper(-nek tűnő) fogászathoz.

Vasárnap este fél 6. Kismama kiszáll a Ferenciek terén, Kispapa három csajszival megy tovább a terepjáróval kicsi kocsival, próbál helyet találni, miközben a Blanka azon parázik, hogy ez túl messzi lesz, és sokat kell majd gyalogolni... Persze hely a belvárosban nincs, aztán mégis, az egykori Ibolya presszó - ki ismeri? - közelében. Persze csak egy kispolskinak van hely, a verda picit nagyobb, nem sokkal. Éppen sikerül.

Kismama közben már kapott egy kokit, sallert injekciót, mire Kispapa a három kiscsajszival valahogyan odaért a színházba készülő értelmiségi pár, hajléktalan-alkesz és betépett olasz fiatalok között a híres, újonnan nyílt intézménybe. (A nyitólapon Kispapáék nem lesznek rajta...) Kismamát szépen ügyesen el is látták, ügyes volt ő maga is, csak aztán jött az ötlet, hogy esetleg Blankának is megnézettessék a fogát. Kellett volna egy másik szakvélemény a felhelyezett sín, illetve a kipottyant fogak alatti nihil (vannak-e fogcsírák) okán.

Nem sikerült igazán. Blanka kissé aggódó típus, mint talán kiderült már eddig is. Mikor mondta a doktor néni (akiről Kispapáék számára kiderült, hogy "állítólag kisgyerekorvos", hogy le kellene fényképezni (röntgen) a fogát, a Blanka kétségbe esett. Kispapa győzködte 20 percet ("nem fáj, csak egy fénykép, Kispapának is volt, te is csináltál fényképet, nem fájt, meg kell találni a fognyűvő manókat, nem kapsz bazmeg semmit a Mikulástól..."), lassan kicsit megnyugodott (főleg az utolsó érvre).  Kismama is adott neki lelki fröccsöt.

Az első próba teljes kudarc. A gépet le kell engedni, az asszisztens még megértően somolyog, a doktor néni kissé fáradtnak tűnik (de 4000-ért leszarom). Fél perc után lefújják az akciót, ha mozog az arc (sír és retteg a kiscsaj, akit egy mini szobában egyedül kellett hagyni egy félelmetes, mozgó géppel...), nem lesz jó a röntgen. Villany leo, Kispapa, mindenki kilép. Nem sikerül.
Blanka győzködés, még egy próba. Kudarc, szegény nagyon fél, de mégis meg kellene csinálni, hogy később "ne kelljen szuri, hogy a fognyűvő manókat megtalálja a doktor néni". Újabb lelki fröccsök, de a gyerekdoktor néni már teljesen szkeptikus, "ez úgysem fog menni". Az asszisztens egy-egy szóval igyekszik nyugtatni a Blankát, de a "szakember" egy kedves szóval sem illeti, nem nyugtatja, nem ígér neki matricát, bármit. Beül a hello-goodbye-manager mellé, íratja a számlát (Kismama kezelése után), és néz üveges szemekkel. Kispapának szinte könyörögnie kell (egy kibaszott non-stop magánrendelésen, ahol senki nem várakozik egyébként), hogy még egy esélyt, lécci... Hátha Kispapáék még meg tudják győzni a Blankát, hogy most kellene ezt a kis fényképet megcsinálni.

Nagy nehezen köszi, megkapják Kispapáék (először két hét mulvára kapott a Blanka a "non-stop" helyen új időpontot). De ez szinte kegy, könyörögnie kellett érte a Kispapának. Blanka szegény magához képest hatalmas erőt vett magán, és beült a helyre, de közben az asszisztens és a doktor néni is beszólt neki, hogy "Blanka csak úgy tudjuk megcsinálni, ha nem sírsz, ha egy könnycseppet is látunk, befejezzük". Persze tényszerűleg így lehet, de talán egy öt éves gyereknek ezt másképpen kellene kommunikálni.

Pláne egy gyerekfogorvosnak.

A röntgen félig sikerült, félig nem. Lent - ahol kipottyant Blankának már két foga - ott figyelnek a kis fogcsírák, tehát ottan kijönnek majd a fogai. A fenti fogsor elmosódott a szipogás miatt.

Gyerekkel ide ne. Az állami, darazsas (darázs jelmezes) fogdoktornéni, mégha kicsit bolondosnak tűnik is, 1000-szer jobb.  

De hazafelé legalább a kocsival már könnyebb volt kiállni.

szerda, november 16, 2011

Reggeli ébresztés by Zsófika

Kispapáék wellnessezős távollétének egy eredménye biztos hogy lett. Zsófika 22 hónapos korára sikeresen átalussza az éjszakát. Nem siette el a dolgot.

Esténként simán elalszik magától, minden altatás nélkül, csak a szokásos puszi köröket kell lefutni, illetve elköszönni a az ajtón lévő pillangótól, nyuszitól, falon lévő Bogyó és babócától, a csillagoktól és a háztól.

Reggel viszont ő kelti a családot.

A ma reggelt idézvén: Kispapáék 6 körül hallották, hogy először csak halkabban, majd egyre erőteljesebben kiabál, hogy Papa gyeje, Mama gyeje.
Majd Kispapa gyorsan kipattan, hozza a szülői ágy felé mutogató Zsófikát, aki csak azt hajtogatja, hogy Mamájoz, Mamájoz. Majd kellemesen befekszik közéjük, rácsatlakozik a cicire (mostmár csak napi 1-szer, 2szer), félálomban szopizik, majd ha végez, hangosan közli, hogy "másik cici", majd arra is rácuppan.

Ezután néha visszaalszik, de általában már nem, és felváltva piszkálja a Kispapát és Kismamát. Kakaót, joghurtot kér és addig nem hagyja békén a Kispapáét, amíg ki nem löki az ágyból.

Ma pl. a Kismama orrát kezdte harapdálni, majd a Kispapát is egrecíroztatta kicsit, végül-kellő rekació hiányában- bement a gyerekszobába, megállt Borika ágya mellett és hangosan megszólalt. "Bojóka, szija, gyeje". Felkeltette, majd hozatott vele 2 Anna petit, utána visszajött Borival együtt Kispapáékhoz, és mit sem törödve az álmos sszülőkkel és a hajnali fél7-tel, hangosan követelte, hogy: ovasss, ovass (olvass!)


kedd, november 08, 2011

Iskolaügy

Kispapa, Kismama és KisBlanka ma iskolát látogattak, sőt, feltételesen be is iratkoztak az intézménybe. Mivel Blanka május végén tölti be hatodik életévét (pont 31-e előtt), hivatalosan iskolakötelezetté válik szeptembertől.

Hacsak az óvónénik másképp nem gondolják, de Kispapáék őszintén remélik, hogy másképpen gondolják. Kispapa és Kismama szerint ugyanis nagyon jót tenne drága kis elsőszülőttjüknek még egy plusz év az oviban. Nem elsősorban értelmi, fizikai téren, de szociálisan mindenképpen. Lassan oldódik a drága. (Reméljük így lesz ez 12 év múlva is, és nem dobja magát hanyatt egy vörösboroskóla után sem egy buliban...)

Szerencsére az óvónénik is osztják ezt a véleményt, de mivel eléggé megszigorították a szabályokat a visszatartással kapcsolatban, a hivatalos választ majd csak januárban tudják meg Kispapáék.

Viszont pár iskola már most kéri azon gyeremekek jelentkezését, akik nem körzetes suliba szándékoznak menni, és emiatt a felvételis beszélgetések is megtörténnek az ősz folyamán.

Szóval ma Kispapa és Kismama nagyon jót beszélgetett, sőt Kispapa még rajzolt is egy kilenckeres iskolában, de Blanka hozta a szokásos néma formáját. Szegényke annyira meg volt illetődve, hogy még a kért házat, fát és embert sem volt hajlandó lerajzolni, helyette a Kispapa mutatta meg őstehetségét. Szép lett, bizony, de Blanka legalább kiszínezte a fát. A házat viszont Kispapa valahogyan rossz helyre vázolta fel, amin a drága Blanka besértődött - nehéz az élet. Azt már nem színezte ki.  

De szerencsére azért a tanítónéni nem volt le messzemenő következtetéseket kisBlanka viselkedését illetően, sőt még ő nyugtatta a Kismamát, hogy egy év alatt rengeteget nyithat a gyermek.

"Open your eyes Neo Blanka. Open your eyes." 


Girls, girls, girls





hétfő, november 07, 2011

21 hónap

Kispapáék rövid szabadsága alatt Zsófika újabb hófordulóhoz ért, egészen a 21.ig. Lassan érettségizik...

Ebben a hónapban sok dolog változott az előbbiekhez képest. Egyrészt most töltött el először hosszabb időt a Mama és a Cici nélkül, ami ugyan a várt eredményt nem hozta meg, de legalább kiderült, hogy túléli a fent említettek hiányát.

Élete második hányós fosós vírusán is túlvan a csajszi, utóbbit már lényegesen jobban viselte, mint a rotát, de azért szegényke több órán át küzdött az elemekkel folyamatosan.

Az étvágya javulóban van, végre nemcsak fényt eszik, és időnként már az is látszik rajta, hogy éhes. Reggelire és vacsira 2 ivósjoghurtot vagy egy bögre kakaót is lenyom, a cickó mellett.

Ebben a hónapban legjobban a beszéde indult meg. Eddig csak szavakat használt, de mostmár 2-3 szavas mondatokat is hallanak Kispapáék.

Legújabb szófoszlányok a teljesség igénye nélkül:

Mama, ézd! (nézd) , E mi? A mi? (ez mi, az mi?), Bakka aszik, Bojó síí (sír), Én is-én is, nincsen cici, appa (Gyuri nagypapa), anya (Edit nagymama), pöpi (szörpi), Gyeje, "Papa écci kakaó" ( Papa légyszi hozzál kakaót), "Mamájoz" (mamához menni), "iszám" (kiszállni vhonnan), "Mama écci cici, ásik cici" (másikból is kér), okkut (joghurt), "ija mama" (szia mama), "bissza" (vissza), pucs (kulcs), esett (leesett vmi), si-si (simi simi), inni écci (kérek inni)
Számol 10-ig, nagyon szeret énekelni. Pl.A a csajszik nagy kedvencét a Somvirágot mindig halandzsa nyelven énekli (kakukkfű-kakukkszó: "papucsu, papucsú"), de a manótornás dalokat is előszeretettel próbálja utánozni.

Nagyon cuki, és ebben a hónapban talán kicsit kevesebbet hisztizett már. Napközben 2-3 órát alszik ebéd után, éjjel változó, mostanában Bojó mellett ő is szeret beköltözni Kispapáék közé éjszakára.

kedd, november 01, 2011

Képek

Nógrádi vár




Nógrádi vár romja

Kispapáék Mikszátthal

Mikszáth kúria Horpácson
Bánk

Lovers

View

Bánki tó

Wellness vagy mi

A fosós hányós senkit nem kímélt, csütörtök hajnalra kidőlt Kismama, Zsófi és még a Kispapáéknál lebzselő, épp őszi szünetét töltő bécsi unokatesó, Fábi is. Kispapáék felváltva takarították fel mindenki után az innen-onnan kijövő cuccot, miközben ők is küzdöttek az elemekkel. De amilyen agresszíven jött a cucc, olyan gyorsan ki is ment mindenkiből. Még Zsófika sem került kiszáradás veszélybe, az anyatejnek hála persze.

A betegség miatt az utolsó percig kétséges volt, hogy Kispapáék elutazhatnak e kemény 3 napra vagy nem, de aztán úgy döntött a kupaktanács, hogy mivel a hely nincs messze, elmennek, max. ha probléma van, tipli haza.

Kispapáék péntek késő délután meg is érkeztek Bánkra, becsekkoltak, és rögtön bele is vetették magukat a wellness részlegbe.
A wellness mellett persze azért a kultúra oltárán is áldoztak egy sort, volt kis kirándulás a nógrádi várhoz, a Mikszáth kúriához Horpácsra, mise Alsóberényben, ebéd Romhányban, futás a Bánki tó körül.
Szombat este egy kis borkostolós túra, néhány - szintén a szállodában tartózkodó - celebbel karöltve. A Bumeráng mostan biztosan kacskaringósabban száll, a híradó is több wellness-szel lesz teli, és az etyeki borok is jobban fogynak majd.

Közben persze a Kismama sűrűn csekkolta a csajokat telefonon, és bár közben egyik nap a Nagymamán is, másik nap a nagypapán is kitört a kórság, mégsem kellett hazajönni előbb, a nagyszülők profin megoldották a helyzetet.

Zsófika is remekül érezte magát, nem is kereste a cicit, Nagypapát Apának, Nagymamát Amának szólította, éjjel velük aludt, a nagypapa mindig meg tudta nyugtatni, és még a kakaót is elfogadta tőle. A nagycsajszik már rutinosak a máshol alvás kérdésben, velük sem volt semmi para. Borika ugyan néha elsírta magát a Kismamának a telefonban, de ez inkább csak drága szüleinek szólt, mert egyébként nagyon jól érezte magát. Egyik este ki is jelentette a Nagymamának, hogy a legjobb lenne náluk lakni. Rajta, így Kispapáék is többet aludhatnának évközben.

Kispapáék végül hétfőn hazaérkeztek, de előtte még bevásároltak életük értelmeinek némi meglepit, és karácsonyi ajándékot is előre. A csajok nagyon örültek, Zsófika pedig nagy örömében rögtön rácuppant az éltető cicire, és úgy szopizott, mintha nem is maradt ki volna pár nap. Egyébként Kismamának fejnie is kellett nem keveset a 3 nap alatt, mert a csajszi gondoskodik még arról, hogy legyen elég nedűje.

Szóval Kispapáék szívesen veszik az ötleteket, hogy hogyan lehetne maradandó lelki sérülés nélkül leszoktatni Zsófikát a szopizásról.

Egyébként wellness forever. Némi bódító itallal, kis kultúrával, túrázással körítve. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...