szombat, október 01, 2011

Villongások, "lába kukucs" és 20 hónap

A kiscsajok közül a héten csak Borika ovizott, Blanka itthon lógott a mamával, mert a hét elején még produkált némi lázat, így Zsófikával egyetemben szórakoztatták a mamát.
Egyébként sokat segített a csajszika, némiképp sikerült lefoglalni a kishúgát, délutánonként meg nagyon élvezte, hogy kettesben lehetett a mamával, míg Zsófi aludt.

Borika hősént indult el reggelente a papával az oviba, persze miután már kiörjöngte magát, hogy melyik ruhát nem akarja felvenni. De szerencsére azon nem problémázott, hogy nővérkéje miért nem tart vele az oviba.
Az óvónénije a héten meginterjúvolta a Kismamát, hogy Borika viszonya milyen Zsófikával, mert párszor lerajzolta az oviban a családot, és Zsófi egyik képen sem szerepelt. Mikor érdeklődtek az óvónénik, hogy hol a kistesó, a válasz az volt, hogy "még nem ment el a mama a kórházba kiszülni, ott van a pocakjában."
Ez azért is érdekes, mert Borika épp, hogy 2 éves volt, mikor Zsófi született, és eddig úgy tünt, nem nagyon vannak emlékképei a korábbi időkről. Az óvónénik szerint egy rejtett féltékenységről lehet szó.
Ami persze nem is annyira rejtett, de koránt sem drámai. A szeretet nagy mindkét csaj részéről, de tény, hogy harcokat vívnak egymással. Bori mindig éppen akkor akar azon játékokkal játszani, amikor Zsófika éppen hozzájuk ér, de hármaskát sem kell félteni, oroszlánként üvölt, ha meglátja nővérkéjét rosszban sántikálni.

Zsófika, a kis lázadó, a héten betöltötte a 20. hónapját, ami nem csak beszédefejlődésére volt nagy hatással, de dackorszakára is.
Mostmár szinte minden szót ismétel, megtanul és rendeltetésszerűen használ, sőt 2 szavas mondatfoszlányok is elhagyják már időnként a száját: pl.: "Papucs ábújt" (értsd: eltünteti a papucsát, hogy ne kelljen felvenni), "Bojó síí",  "Bakka aszik", "lába kukucs" (lukas a zoknija, és látszott a lábujja).
De mutagatja és mondja a testrészeit, fésüli a mamát, "főz", vasal a játékvasalóval szakszerűen, felseper, porszívóz. Bújik, szeretget.
Dackorszaka viszont tombol, nagyon akaratos, még mindig a kedvenc szava a "nem", s bár az "iden"-t is tudja már, erősen ritkán használja.
Nem akar enni, nem akar beülni az etetőszékbe, mindenhonnan ki akar mászni az "iszáj" (kiszáll) kifejezesét kántálva,  legyen az babakocsi, autósülés, kiságy. A nyílt utcán földhöz veri magát, és hisztizik, ha valami nem tetszik neki.
Enni továbbra sem akar a drága nagyon, csak cicizni, ezért a héten megkezdődött a kőkemény leszoktatás. Az éjszakairól , és a napközbeni 5-6-ról mindenképp.

3 megjegyzés:

Somiék írta...

Megkérdeztem Somát, mint gyerekpszichológust, amúgy Ő kutatott gyermekrajzokkal kapcsolatban, hogy vajon miért lehet ez, hogy Bori nem rajzolja le Zsófit....Kíváncsi voltam, hogy mi lehet az ok. Soma azt mondta, hogy nem féltékenység, hogy nem rajzolja le. Féltékenység lenne, ha lerajzolná, de áthúzná stb. Ennek az lehet az oka, hogy nem fogadta el, vagy nem tudja beazonosítani a helyét Zsófinak és magának. Lehet nehezen viseli, hogy már nem Ő a legkisebb. Azt csinálná Soma, hogy megkérdezné, hogy miért nem rajzolja le, miért van még a Mama pocakjába. Megvárná a választ, hogy mit mond. Majd helyzeteket teremtene otthon, hogy ki hol van a családba. Hogy Zzófi a legkisebb, de Te Bori vagy a második, a középső. Mama és Papa mind a hármatokat a legjobban szeret. Borit is ugyan úgy, mint Zsófit. Zsófi később érkezett, mint Te. Ahogy nekünk is hatalmas változás egy új jövevény, úgy neki is hatalmas és lehet neki több idő kell, hogy ezzel megbarátkozzon. Ez nem probléma, sok gyereknél előfordul...Rajzoljatok sokat, fogalmakat lehet megbeszélni, hogy ki hol ül a vacsoraasztalnál, ki hol van a családba. Blanka a nagy...stb... Szerepjátékot játszani, beszélgetni sokat, hogy mi volt mikor csak Blanka volt, majd mi volt, mikor Bori megérkezett (folyamatosan Borót írok... :) )... majd mikor Zsófi. Számoljuk meg fürdésnél, vagy este, hogy hányan vagyunk a szobába, ki mit csinál épp...stb...

Na nem akartam ennyit írni, csak nagyon kíváncsi lettem és remélem nem bánjátok, hogy Somát megkérdeztem... :)

kispapa írta...

Cili, nagyon köszi a segítséget, tök jó h megkérdezted! Megkérdeztem a csajszit ma, h miért nem rajzolta le Zsófit, és azt mondta, hogy azt rajzolta le, hogy épp megyünk együtt a kórházba, mert most fog megszületni....mondjuk sose jött velem anno a kh.ba, mikor még várandós voltam,pláne nem szülni :)
amúgy az igaz lehet h gondjai vannak a sorrenddel, lásd egyszer volt egy olyan mondata h "én akartam előbb születni mama", szóval ezen biztos dolgozni kell. Nyilván ezért is regresszál olyan dolgokban, hogy cumi, és a hozzánk való átköltözés minden éjszaka, hiába visszük vissza...
köszi a tanácsokat a kedves Uradnak, próbálunk odafigyelni.
Kár h nem Pesten éltek, kikérném a véleményét Blanka gombfóbiájával kapcsolatban is :)
köszi!!!!
(Apukád hogy van?)

Somiék írta...

:)
Soma válasza... :)
Arra, hogy most fog megszületni kérdezd meg, hogy akkor ki Ő (és Zsófira mutatsz)? Akkor Ő most hogy lehet itt?
Egyébként a költözés nem ritka és nem kell különösebb okot keresni, hogy miért... :) De egy biztos, hogy normális mind!!! :)

Szívesen találkoznánk Veletek. Egyszer csak összejön... :)

Apa meg már kint van a kórházból. Szövettanra várunk... Most várunk :( De köszönöm a kérdést :)

Puszi Nektek, meg a csajoknak!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...